Голема соларна олуја денеска ќе ја погоди Земјата: Сателитите ќе престанат да работат, а следуваат и други последици

Точка

14/03/2018

13:49

3.379

Големина на фонт

а а а

Голема соларна олуја се движи кон Земјата, а се претпоставува дека денеска ќе стигне до неа. Олујата може да ја прекине работата на сателитите, да го загрози напојувањето на електрична енергија и да предизвика појави како што е поларната светлина.

Оваа појава настана минатата недела по огромната експлозија во сончевата атмосфера, која е позната и како “сончев факел”. Бранот со наелектризирани честички се упатува кон нашата планета. 

Доаѓањето на соларната олуја се поклопува со формирање на “рамнодневни пукнатини” во магнетното поле на Земјата, за кои некои научници сметаат дека се формираат помеѓу 20-ти март и 23-ти септември секоја година.

Овие пукнатини можат да ја заслабнат природната заштита на нашата планета од наелектризираните честички и можат да ги изложат комерцијалните летови и GPS системите на претстојната олуја.

Ова исто така значи дека оваа недела ќе може да се види и поларната светлина. Тоа може да вклучува делови од Шкотска и северна Англија, како и северниот дел на САД, вклучувајќи и делови од Мигичен и Мејн.


Честичките кои доаѓаат од Сонцето по ваквата експлозија се случија на 6-ти и 7-ми март, а истите можат да предизвикаат “слаби флуктуации на електричната мрежа” и “помало влијание врз сателитските операции”, пренесува Националната океанска и атмосферска управа.

Геомагнетните олуји се рангирани на скала со G на самото дно, R на средината и S на самиот врв. Американската национална океанска и атмосферска управа вели дека олујата ќе биде G1, што значи дека ќе биде мала.

Меѓутоа, таа би можела да порасне и до G2 и да стане “умерена олуја” во зависност од тоа како честичките ќе удираат на Земјата.


Спонзорирани линкови

Маркетинг
назад до tocka.com.mk