Тајни тунели и одаи – еве како изгледа внатрешноста на Кеопсовата пирамида

Кеопсовата пирамида, позната и како Голема пирамида во Гиза или Пирамидата на Куфу, е најстара и најголема од трите пирамиди во некрополата во Гиза и е единственото до денес сочувано светско чудо од седумте чуда на античкиот свет. Во оригинал била висока 146,5 метри, додека денеска е висока 138,8 метри.