Само две состојки им даваат посебен вкус на ванилиците: Остануваат свежи подолго и бргу ги снемува од чиниите

Точка

01/12/2025

21:15

357

Големина на фонт

а а а

За време на божиќните пости, многу домаќинки избираат колачи кои се лесни за правење, мирисаат убаво и без никакви проблеми „издржуваат“ неколку дена на масата.

Посните ванилици совршено се вклопуваат во оваа слика: нежното тесто збогатено со лимон, ванилин-шеќер и ореви им дава арома која веднаш потсетува на сцени од стари кујни.

Кога ќе се спојат со џем од кајсии и ќе се извалкаат во фин шеќер во прав, се претвораат во ситни колачи што носат топлина и едноставен, вистински празничен вкус. Овој рецепт е идеален за секој што сака да ја украси трпезата со класици што никогаш не разочаруваат.

Тајната на добрите ванилици се крие во две состојки: мелени ореви и лимон, кои во комбинација даваат прекрасен вкус, додека кората од лимон ја зачувува свежината.


Основни информации:

Време за подготовка: околу 50 минути (20 мин. подготовка + 10 мин. печење по тура + време за спојување)

Број на порции: околу 20 – 25 ванилици (во зависност од големината на калапот)

Калории: околу 65 – 75 kcal по парче (просечно)

Тешкотија на подготовка: лесна до средна

Состојки:

250 г растителен маргарин

150 г шеќер во прав

½ лимон (сок + рендана кора)

1 кесичка ванилин-шеќер

50 г мелени ореви

500 г брашно

џем од кајсии


Подготовка:

Изматете го растителниот маргарин со 130 грама шеќер во прав додека да стане пенесто.

Додадете сок од лимон и рендана кора од лимон.

Потоа додадете ванилин шеќер, брашно и мелени ореви и замесете мазно тесто.

Префрлете го на набрашнета работна површина, развлечете го со сукало.

Обликувајте ги ванилиците со калап или чаша за ракија и наредете ги на плех обложен со хартија за печење.

Печете во рерна загреана на 180 степени околу десет минути.

Додека сè уште се топли, спојте ги со џем од кајсии, извалкајте ги во преостанатиот шеќер во прав и наредете ги на плех.