Ѓаволски нос – најопасното патување со воз во светот

Нариз дел дијабло или Носот на ѓаволот е името на посебен дел од железничката пруга што поминува низ Андите на Еквадор. Железничката пруга е изградена на планински терен на надморска височина од 800 метри. Еквадорскиот железнички систем е навистина прекрасен. Во оваа јужноамериканска земја пругата го спојува главниот град Кито со Гуајакил повеќе од еден век, а изградена е со примитивна технологија.