Мекларен минатата година ги собори сите продажни рекорди

Точка

08/01/2019

18:04

958

Големина на фонт

а а а

Кога во текот на една година ќе успеете да продадете 4,806 примероци на суперспортски автомобили, тогаш можете да кажете дека зад вас е прилично успешна година.

Британската компанија слободно може да ја прогласи 2018-та година за најуспешната година во својата историја.

Глобалната продажба на 4,806 автомобили во текот на минатата година, резултираше со зголемување на дури 43,9% во однос на претходната 2017-та година.

За британската компанија Северна Америка е најголемиот пазар каде што е забележан раст од 49,2% во однос на претходната година. Продажбата во Европа има пораснато за 44,2%, но најголем скок е забележан во Кина каде што продажбата е скокната за 122,5%.


Големиот пораст на продажбата во Кина е забележан после воведувањето на Spyder изведбата на 570S и 720S. Кина сега има удел од речиси 7% од вкупната глобална продажба, што значи дека Мекларен успешно се наметнува на пазарот во оваа земја.

На домашниот пазар, односно во Велика Британија, Мекларен и натаму бележи одлична продажба – исто така е забележан голем раст од 49,2%.

После едни вакви бројки, слободно може да се каже дека Мекларен е производителот на суперспортски автомобили со најголема експанзија во изминатите години. Минатата година беше максимумот на Британците, па ќе биде интересно да се види какви резултати ќе бидат постигнати оваа година.Спонзорирани линкови

Маркетинг