Инстаграм ги задржувале избришаните фотографии и пораки на своите сервери и подолго од една година...

Точка

14/08/2020

15:33

576

Големина на фонт

а а а

Кога нешто ќе избришете од Инстаграм, тогаш очекувате дека има исчезнато од серверите на социјалната мрежа засекогаш, но очигледно тоа не е така.

Кога Саугат Покхарел побарал копија на фотографии и директни пораки од Инстаграм, му била испратена содржина која ја избришал една година претходно. Тоа е доказ дека информациите на корисниците никогаш не се целосно отстранети од серверите на Инстаграм.

Од Инстаграм тврдат дека станува збор за баг во системот кој веќе е отстранет, а Покхарел бил награден со 6 илјади долари поради укажувањето на проблемот. Тој багот го открил во октомври минатата година, а проблемот бил решен овој месец.


Засега не е познато колку овој проблем бил распространет и дали ги опфаќал сите корисници на Инстаграм или само одреден број.

Проблемот е воочен затоа што Покхарел имал опција за преземање на копија на своите податоци на Инстаграм, а оваа алатка беше воведена во 2018-та година за да се задоволат законите за приватноста.Спонзорирани линкови

Маркетинг