Витамините од групата Б се вклучени во најважните функции на телото поради што секогаш треба да им се обрнува посебно внимание.
Тие го регулираат нервниот систем и се одговорни за доброто расположение и борбата на телото против стресот. Исто така помагаат во зајакнување на имунолошкиот систем, го регулираат клеточниот метаболизам и го одржуваат здравото ниво на шеќери во крвта.
За да избегнете недостаток на оваа група витамини, вметнете ги овие намирници во вашата секојдневна исхрана.
Варените или поширани јајца можат да се „пофалат“ со 6 витамини од групата Б: Б1, Б2, Б5, Б6, Б9 и Б12.
Ова лесно италијанско сирење на база на сурутка содржи Б6, Б1 (тиамин), Б3 (ниацин), Б2 (рибофлавин) и фолати.
Џигерот е рекордер по содржина на витамин Б12 – во 100 грама се наоѓаат 10 дневни норми. Исто така, џигерот е богат со Б2, Б3 и реткиот витамин Б7 (биотин).
Не е необично што лососот се смета за еден од најздравите оброци: 100 грама содржи од 30 до 50% ПДВ на витамините Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б12.
Спанаќот е неверојатно богат со фолат – Б9: 100 грама спанаќ содржи половина од дневната препорачана доза.
Остригите и другите морски плодови задоволуваат и до 400% од дневните потреби за витамин Б12 и 25% за витамин Б2.
Пивскиот квасец може да се зема како додаток во исхраната, а причината е значајна: само две лажички содржат 640% дневни вредности на витамин Б1, 570% на витамин Б2, 280% на витамин Б3 и 480% на витамин Б6.
100 грама сончоглед содржи околу 30% од дневната потреба на телото за витамините Б3, Б5, Б6 и Б9.
Нивната редовна употреба во било кој облик го одржува нормалното ниво на витамините Б2, Б3, Б5, Б6, Б9 и Б12.
Јаткастите плодови се одличен извор на витаминот Б7 (биотин), особено бадемите, кикириките и оревите. Исто така, оревите содржат витамин Б1, Б3 и Б6.