Автентична снимка од погребот на Никола Тесла

Комеморацијата се одржа на 10-ти јануари во Соборниот храм Св.Јован Богослов во Менхетен. Ковчегот бил покриен со американско и југословенско знаме. На барање на Тесла, го придружувала музика. Тој побарал две песни – Шубертовата композиција „Аве Марија“ и за крај „Таму далеку“. За ова сведочи звучниот запис што останал сочуван до денес во Њујоршаката ахива.