Откриена тајна како настанал човекот? Суштеството што живее во кал ги шокираше научниците

Точка

17/01/2020

13:38

8.146

Големина на фонт

а а а

Организмот кој што живее во тиња и кој е пронајден на јапонското крајбрежје би можел да помогне и да објасни како на Земјата настанал сложениот живот.

Чудната микроба пронајдена закопана длабоко во калот покрај јужното крајбрежје на Јапонија можеби конечно ќе ја реши една од најважните мистерии во еволуцијата.

Името го добил по Прометеј - грчкиот титан кој човештвото го направил од глинени плочи, а новооткриениот Prometheoarchaeum sinthrophicum е пронајден на повеќе километри под океанот во калливо морско дно во близина на јапонскиот полуостров Кии.

Забележувајќи ги единствените атрибути на суштеството, тимот бил во состојба да произведе лабораториска култура, овозможувајќи да го проучат многу подетално.


Еднокелискиот микроб во облик на сфера со големина на околу 500 нанометри, опремен е со долги разгранети екстремитети за кои истражувачите имаат теорија да служат за фаќање на други микроорганизми како бактерии.

Но, наместо да лови, научниците сметаат дека суштеството ги апсорбира другите микроби и во текот на времето стануваат единствен облик на живот во текот на другите периоди на еволутивната историја.

Биолозите сметаат дека таквата симбиотска врска би можела да го објасни настанувањето на сложениот живот...Спонзорирани линкови

Маркетинг