Насилно преселени поради грешка на властите: По половина век селото повторно има жители

Точка

15/02/2020

12:00

4.495

Големина на фонт

а а а

Жителите непотребно се иселиле, а половина век подоцна се појавиле семејства кои сакаат да го вратат стариот сјај на селото.

Сел е мало село во долината на Салагу во Јужна Франција, познато по темноцрвената почва и сувата клима. Од 63 жители повеќето се занимавале со земјоделство и лозарство. Живееле мирно се додека властите не одучиле да ги иселат за да можат да го потопат целото подрачје во 50-тите години од минатиот век. 

Причината била криза, пазарот за вино бил презаситен, а недостасувала земјоделска разновидност. Французите се надевале дека акумулациско езеро на земјоделците ќе им овозможи од лоза да минат на други култури. Меѓу 1959-та и 1968-ма жителите на селото морале да ги продадат своите куќи за да отстапат простор на новото езеро.

View this post on Instagram

#languedocroussillon #herault #lacdusalagou

A post shared by Constance Choque (@shealin_the_adventurer) on

Водата полека го прекривала местото, но селото не го потопила. Французите сметале на тоа дека водата ќе се крене на висина од 150 метри, но сопреа на 139 метри, 4 метри пониско од селото.

Селаните непотребно се иселиле, а 50 години подоцна се појавиле семејства кои сакаат да го вратат стариот сјај на селото. Денес тука живеат 35 луѓе, а местото е се попопуларно меѓу туристите кои таму возат велосипеди, шетаат по црвеното земјиште и уживаат во природата.

Сепак, новите жители не сакаат место кое ќе привлекува посетители шест месеци во годината, туку заедница во која луѓето работат и живеат.

Семејствата на некогашните жители имаат поделени мислења за враќањето. Некои се и натаму бесни поради принудно преселување, други можеби би се вратиле - но не во куќите кои ги оставиле така. Иднината на ова село денес зависи од луѓето кои се подготвени повторно да го оживеат селото.
Спонзорирани линкови

Маркетинг