(Видео) Доаѓаат роботите: Менувањето на гуми е двојно побрзо од вулканизер

Точка

22/05/2023

19:15

11.260

Големина на фонт

а а а

Едно од работните места на кои роботот ќе може да го замени човекот е замена на гуми на автомобил.

Работните роботи за замена на тркалата на автомобилите поседуваат вештачка интелигенција и имаат способност за учење и развивање на своите вештини. Исто како и луѓето, во случајов вулканизерите кај кои минуваме часови чекајќи во ред.

Добрата вест е дека овие роботи се веќе функција и комерцијално се користат во САД. Ги произведува „RoboTire“ од Мичиген, а за промена на сетот сопирачки на едно возило потребни им се 23 минути. Звучи многу, но според тврдењата на произведувачите, тоа е двојно побрзо од специјализиран работник што ја работи истата работа.

„RoboTire“ користи две раце за манипулација со шест зглобови, по една за секоја страна. Станува збор за компоненти какви што се користат на производните ленти за монтажа на делови во автоиндустријата.

Robotire

Video of our Robotire system in action at out Creamery location.

Posted by Creamery Tire on Friday, 17 March 2023

Со составот управува вештачка интелигенција. Камера го снима тркалото, ја утврдува неговата позиција, како и растојанието на завртките. После тоа роботот ги отшрафува завртките и го вади тркалото. Составот сè уште бара човечки надзор и потребен е техничар кој ќе го транспортира тркалото до уредот за замена на гуми. Конечната цел е целокупниот состав да биде целосно автономен.

Иако цената на составот не е позната, од „RoboTire“ порачуваат дека, земајќи ја предвид зголемената продуктивност и намалените трошоци за работи, враќање на инвестицијата се очекува веќе по една година.
Спонзорирани линкови

Маркетинг