Ова е првиот знак за стареење на мозокот: Која храна треба да ја јадете редовно за вашиот мозок да работи како часовник

Точка

19/12/2024

23:02

4.397

Големина на фонт

а а а

Првиот знак на стареење на мозокот е влошувањето на состојбата на неговите крвни садови.

Со намалувањето на церебралниот проток на крв, се намалува и исхраната на мозокот, што доведува до дисфункција на мозочните клетки и предвремено стареење.

Стареењето на мозокот започнува незабележливо. Иако промените во функцијата на мозокот можеби не се веднаш видливи, со текот на времето тие водат до беспомошност, замор, намалена меморија, слаби когнитивни способности и други непријатни манифестации на староста.

Исхраната игра клучна улога во здравјето на мозокот. Еве неколку намирници што треба редовно да ги консумирате:

1. Храна богата со растителни влакна и низок гликемиски индекс

Истражувањата покажуваат дека јаглехидратите со низок гликемиски индекс, како овесната каша, се одлични за мозокот. Тие обезбедуваат стабилно ослободување на шеќер во крвта, подобрувајќи ја енергијата и мозочната функција.

Редовното внесување грашок, грав и леќа, кои се богати со растителни влакна, витамини од групата Б и минерали како цинк и магнезиум, ја поддржува функцијата на мозокот.


2. Ферментирана храна

Ферментираната храна како јогурт, кефир и кисела зелка е богата со пробиотици кои го подобруваат цревниот микробиом и производството на серотонин – невротрансмитер кој влијае на расположението и когнитивните функции.


3. Масна риба

Масните риби, како лососот и харингата, содржат омега-3 масни киселини кои ја подобруваат функцијата на мозочните клетки. Возрасните треба да внесуваат најмалку 250–500 mg омега-3 дневно.


4. Виолетови бобинки

Боровинките, капините и рибизлите се богати со антоцијани и антиоксиданси кои го штитат мозокот од оксидативен стрес и го успоруваат стареењето на мозочните клетки.


5. Јаткасти плодови и семиња

Оревите, бадемите, ф'стаците и семките од тиква се богати со здрави масти, растителни влакна и триптофан, кој е важен за производството на серотонин. Умереното консумирање на овие намирници го намалува ризикот од депресија и ја подобрува когнитивната функција.


Заклучок

Подобрувањето на здравјето на мозокот не бара големи напори – доволно е да внесете неколку здрави промени во вашата исхрана. За дополнителни совети, консултирајте се со вашиот лекар.