Оваа пролетна салата е хит за секоја прослава, но и како оброк за носење на работа.
Пролетниот оброк од салата од макарони е вистинско освежување на масата - шарен, хранлив и полн со вкус. Ги комбинира нежноста на варените јајца, крцкавоста на ротквиците и кремастиот дресинг што убаво заокружува сè. Идеален е за прослави, пикници или како лесен, но заситувачки ручек.
Користете висококвалитетен сенф и јогурт бидејќи целиот вкус на дресингот зависи токму од нив.
Потребни состојки:
• 150 гр макарони;
• 1 лажичка сол;
• 7 тврдо варени јајца;
• 150 гр шунка;
• 1 китка ротквици;
• млад кромид по вкус;
• 120 гр сирење гауда;
• 150 гр грашок (од конзерва);
• 150 гр пченка;
• 3 лажици јогурт;
• 2 лажици мајонез;
• 1 лажичка сенф;
• Сол;
• Бибер.
Подготовка:
Сварете ги тестенините во вода со 1 лажичка сол, исцедете ги и оставете ги целосно да се изладат (не ги поливајте со ладна вода). Сварете ги грашокот и пченката. Исечете ги тврдо варените јајца, шунката, ротквиците, младиот кромид и гаудата на мали коцки. Во голем сад, измешајте ги изладените тестенини, јајцата, сечканите состојки, грашокот и пченката.
Во посебен сад измешајте го јогуртот, мајонезот и сенфот, а потоа зачинете со сол и бибер по вкус. Прелијте го подготвениот дресинг врз салатата и нежно мешајте додека сè добро не се соедини. Оставете во фрижидер најмалку 30 минути пред сервирање.