Пролетна салата со макарони, варени јајца и ротквици

Точка

23/05/2025

21:00

160

Големина на фонт

а а а

Оваа пролетна салата е хит за секоја прослава, но и како оброк за носење на работа.

Пролетниот оброк од салата од макарони е вистинско освежување на масата - шарен, хранлив и полн со вкус. Ги комбинира нежноста на варените јајца, крцкавоста на ротквиците и кремастиот дресинг што убаво заокружува сè. Идеален е за прослави, пикници или како лесен, но заситувачки ручек.

Користете висококвалитетен сенф и јогурт бидејќи целиот вкус на дресингот зависи токму од нив.


Потребни состојки:

• 150 гр макарони;

• 1 лажичка сол;

• 7 тврдо варени јајца;

• 150 гр шунка;

• 1 китка ротквици;

• млад кромид по вкус;

• 120 гр сирење гауда;

• 150 гр грашок (од конзерва);

• 150 гр пченка;

• 3 лажици јогурт;

• 2 лажици мајонез;

• 1 лажичка сенф;

• Сол;

• Бибер.

Подготовка:

Сварете ги тестенините во вода со 1 лажичка сол, исцедете ги и оставете ги целосно да се изладат (не ги поливајте со ладна вода). Сварете ги грашокот и пченката. Исечете ги тврдо варените јајца, шунката, ротквиците, младиот кромид и гаудата на мали коцки. Во голем сад, измешајте ги изладените тестенини, јајцата, сечканите состојки, грашокот и пченката.


Во посебен сад измешајте го јогуртот, мајонезот и сенфот, а потоа зачинете со сол и бибер по вкус. Прелијте го подготвениот дресинг врз салатата и нежно мешајте додека сè добро не се соедини. Оставете во фрижидер најмалку 30 минути пред сервирање.