Во последниве години, три мета-анализи на клинички студии заклучија дека суплементацијата со витаминот Д е поврзана со намалување на стапката на смртност од рак за околу 13 отсто.
Научниците од Германскиот центар за истражување на ракот (ДКФЗ) ги применија овие резултати на ситуацијата во Германија и пресметаа: Доколку сите Германци над 50 години би земале додатоци на витамин Д, би можело да се избегнат до 30.000 смртни случаи од рак годишно и да се добијат повеќе од 300.000 години живот – покрај тоа, би можеле да се заштедат трошоци за здравствена заштита.
Веќе неколку години, научниците го истражуваат влијанието на соодветното снабдување со витамин Д врз прогнозата на бројни болести. Фокусот е особено ставен на воспалителните болести, дијабетесот, респираторните болести и ракот.
Во последниве години, објавени се три мета-анализи на големи клинички студии за прашањето како снабдувањето со витамин Д влијае на смртноста од рак. Студиите дојдоа до истиот заклучок: смртноста од рак се намалува за околу 13 отсто со суплементација со витамин Д – кај сите видови рак. Во мета-анализите биле вклучени само методолошки висококвалитетни рандомизирани испитувања од сите делови на светот. Сè уште не е јасно кои биолошки механизми можат да лежат во основата на ова.
„Во многу земји низ светот, стапката на смртност од рак прилагодена според возраста, за среќа, се намали во последната деценија. Меѓутоа, со оглед на често значителните трошоци за многу нови лекови за рак, овој успех често доаѓа со висока цена. Витаминот Д, од друга страна, е релативно евтин во вообичаените дневни дози“, вели Херман Бренер, епидемиолог во Германскиот центар за истражување на ракот (ДКФЗ).
Недостигот на витамин Д е вообичаен кај постарата популација, а особено кај пациентите со рак.
Бренер и неговите колеги сега пресметале какви би биле трошоците за суплементација со витаминот Д за целото население на Германија од 50-та година од животот. Тие ја споредиле оваа сума со потенцијалните заштеди за терапии за рак, кои често се поврзуваат со трошоци во опсег од неколку 10.000 евра, особено во случај на напредни видови карцином во текот на последните месеци од животот на пациентот.
Научниците ја базирале оваа пресметка на дневната примена на 1.000 меѓународни единици витамин Д по цена од 25 евра по лице годишно. Во 2016 година, во Германија живееле приближно 36 милиони луѓе постари од 50 години, што резултирало со годишни трошоци за суплементација од 900 милиони евра.
Истражувачите ги земале трошоците за лекување на рак од научната литература, претпоставувајќи просечни дополнителни трошоци за лекување од 40.000 евра за последната година од животот. Намалувањето на смртноста од рак во Германија за 13 отсто одговара на приближно 30.000 помалку смртни случаи поврзани со рак годишно, при што трошоците за лекување во буџетот на моделот изнесуваат 1,154 милијарди евра. Во споредба со трошоците за суплементација со витамини, овој модел пресметува годишни заштеди од 254 милиони евра.
Истражувачите го утврдија бројот на години живот изгубени во моментот на смртта од рак користејќи податоци од Германскиот федерален завод за статистика. Бренер верува дека трошоците и трудот за рутинско одредување на индивидуалните нивоа на витамин Д се непотребни, бидејќи нема потреба да се плашиме од предозирање со суплементација од 1000 меѓународни единици. Такво прелиминарно тестирање не е спроведено ниту во клиничките испитувања.
„Со оглед на потенцијално значајните позитивни ефекти врз смртноста од рак – дополнително во комбинација со можни заштеди на трошоци – треба да бараме нови начини за намалување на широко распространетиот недостаток на витамин Д кај постарата популација во Германија. Во некои земји, храната дури и се збогатува со витамин Д со години – на пример, во Финска, каде што стапката на смртност од рак е околу 20 проценти пониска отколку во Германија. Да не спомнуваме дека има сè повеќе докази за други позитивни здравствени ефекти од соодветното снабдување со витамин Д, како што е стапката на смртност од белодробни заболувања“, вели Бренер, додавајќи: „Конечно, сметаме дека суплементацијата со витамин Д е толку безбедна што дури и им ја препорачуваме на новороденчиња за да им помогне да развијат здрави коски.“