Запомнете ги овие едноставни, но ефикасни совети од популарниот доктор Леонид Рошал за тоа што треба да јадете секојдневно, а кои намирници треба да ги избегнувате за да го зачувате здравјето на срцето и крвните садови.
Неговиот пристап покажува дека тајната на долговечноста не лежи во скапите третмани, туку во малите, секојдневни одлуки кои секој од нас може да ги примени.
Денес, 91-годишниот д-р Рошал продолжува да живее и работи како доказ дека едноставните навики, правилната исхрана, редовното учење и активниот дух, можат да ги зачуваат телото и умот.
Во продолжение ви ги претставуваме трите основни правила на неговите секојдневни рутини како и списокот на намирници кои ги препорачува за здраво срце, но и оние кои треба да ги избегнувате.
Три правила на д-р Рошал
1. Топла вода со лимон
- Денот започнува со чаша врела вода со парче лимон.
- Хидратација – го забрзува метаболизмот и го освежува организмот.
- Варење и детоксикација – го стимулира црниот дроб и го олеснува варењето.
- Имунитет – лимонот е богат со витамин Ц.
Едноставна и евтина навика која дава енергија без кофеин и вештачки стимуланси.
2. Каша од хељда
Хељдата е редовен дел од неговата исхрана и едно од најздравите јадења. Содржи магнезиум, бакар и манган, поврзани за енергијата и општото здравје.
Нискиот гликемиски индекс го стабилизира шеќерот во крвта. Без глутен е и погодна за оние кои се чувствителни на него. Богата е со лизин – аминокиселина важна за кожата, косата и зглобовите.
3. Зеленчук и овошје
За д-р Рошал ниту еден оброк не е целосен без обилна порција зеленчук.
- Здравјето на срцето – спанаќот е богат со антиоксиданти.
- Варење – растителните влакна помагаат во правилната работа на цревата.
- Превенција на болести – редовното консумирање го намалува ризикот од дијабетес, канцер и кардиоваскуларни болести.
Храна која ги чисти крвните садови и го јакне срцето
Масна риба
Лосос, скуша, сардина и други масни риби богати со омега 3-масни киселини:
Ги намалуваат воспаленијата, го намалуваат притисокот, го подобруваат нивото на холестерол, спречуваат таложење масти во артериите.
Лук
Содржи соединенија кои го намалуваат холестеролот, ја подобруваат циркулацијата, спречуваат создавање крвни грутки.
Бобинки
Боровинките, малините, јагодите и другите бобинки богати се со флавоноиди и антиоксиданти. Тие го намалуваат оксидативниот стрес и воспаленијата, го намалуваат крвниот притисок, го подобруваат нивото на холестерол.
Јаткасти плодови и семки
Бадеми, ореви, ленено семе и чиа семе, богати се со здрави масти, растителни протеини и растителни влакна. Помагаат во намалување на лошиот холестерол и го зголемуваат добриот холестерол.
Авокадо
Извор на здрави монозаситени масти и калиум кои го регулираат крвниот притисок, го намалуваат ризикот од срцеви болести.
Храна која треба да ја избегнувате
- Преработена храна;
- Црвено месо;
- Рафинирани јаглехидрати.
Заклучок:
Пораката од д-р Рошал е едноставна: Здравјето не бара екстремни диети ниту луксузни третмани туку доследни мали одлуки. Топлата вода со лимон, чинија хељда и редовно консумирање зеленчук се столбовите на виталност.
„Не мора да бидете богати за да бидете здрави“, порачува д-р Рошал, а неговиот долг и активен живот е најдобар доказ за тоа.