Инстант нудлите станаа универзален симбол на брзиот живот – за неколку минути „ручекот е готов“. Го отворате капакот, додавате топла вода, зачини и добивате „егзотичен“ оброк што мириса на нешто помеѓу Азија и студентски дом.
Но, дали некогаш сте погледнале што всушност се крие во тие практични пакувања?
Како настануваат инстант нудлите?
Повеќето нудли што ги наоѓаме во маркетите веќе биле сварени еднаш, а потоа сушени, обично направени од пченично брашно, вода, сол и палмино масло. Тие се сушат со пржење во длабоко масло или сушење на топол воздух, што им ја дава таа карактеристична текстура и им овозможува да „оживеат“ штом ќе ги прелиете со топла вода.
Пакувањето обично содржи кеса со дехидрирани зачини и сол, кеса со масло или сос (соја, сусам, лут), а понекогаш и парчиња сушен зеленчук, јајца, тофу или месо.
Што има во „правта“?
Тој магичен прав што им го дава вкусот всушност е мешавина од:
мононатриум глутаминат (MSG) – засилувач на вкус,
огромни количини сол,
шеќер, суви ароми, растителни екстракти, соја сос,
зачини како лук, ѓумбир, пипер или чили,
и вештачки ароми и бои.
Значи, ништо што само по себе е „отровно“, но секако ништо ни приближно до вистински оброк. Правта има многу мала хранлива вредност и спаѓа во високо преработена храна.
Брзи, но мрсни
Повеќето нудли се сушат со пржење во масло на висока температура – побрзо и поевтино, но на овој начин тие апсорбираат многу маснотии. Покрај тоа, процесот може да создаде и соединенија како што е акриламид, кои се поврзани со можни штетни ефекти ако се консумираат често.
Исто така, постојат и такви што се сушат со топол воздух (без масло), кои се нутритивно поповолни, но се поретки и поскапи.
Колку се всушност нездрави?
Нудлите не се отровни, но не се ниту храна за секој ден. Најчестите проблеми се:
премногу сол (често повеќе од половина од дневниот внес во една порција),
заситени масти од масло,
недостаток на влакна, витамини и протеини,
многу адитиви и конзерванси.
Со други зборови, брзо ве заситуваат, но не ве нахрануваат.
А што е со мононатриум глутаминат?
Мононатриум глутаминат (MSG) е засилувач на вкус кој создава умами – тој петти вкус што ве тера да јадете повеќе. Се наоѓа во доматите, сирењето и печурките, но индустрискиот „MSG“ се додава во речиси сите инстант оброци.
Повеќето истражувања велат дека е безбеден во нормални количини, иако може да предизвика главоболки или црвенило кај некои луѓе ако се зема прекумерно. Значи – не е страшен, но не е ниту зачин што го сакате на вашата чинија секој ден.
Не секој ден
Инстант нудлите се тука кога немате време или желба да готвите, и тие се „непобедливи“ во тој поглед.
Но, ако станат навика, тие можат да придонесат за висок крвен притисок, дехидратација, проблеми со варењето и прекумерна тежина.