Нудли – омилената храна на многумина млади: Но, што има во нив и што всушност јадеме?

Точка

16/10/2025

15:03

1.601

Големина на фонт

а а а

Инстант нудлите станаа универзален симбол на брзиот живот – за неколку минути „ручекот е готов“. Го отворате капакот, додавате топла вода, зачини и добивате „егзотичен“ оброк што мириса на нешто помеѓу Азија и студентски дом.

Но, дали некогаш сте погледнале што всушност се крие во тие практични пакувања?

Како настануваат инстант нудлите?

Повеќето нудли што ги наоѓаме во маркетите веќе биле сварени еднаш, а потоа сушени, обично направени од пченично брашно, вода, сол и палмино масло. Тие се сушат со пржење во длабоко масло или сушење на топол воздух, што им ја дава таа карактеристична текстура и им овозможува да „оживеат“ штом ќе ги прелиете со топла вода.


Пакувањето обично содржи кеса со дехидрирани зачини и сол, кеса со масло или сос (соја, сусам, лут), а понекогаш и парчиња сушен зеленчук, јајца, тофу или месо.

Што има во „правта“?

Тој магичен прав што им го дава вкусот всушност е мешавина од:

мононатриум глутаминат (MSG) – засилувач на вкус,

огромни количини сол,

шеќер, суви ароми, растителни екстракти, соја сос,

зачини како лук, ѓумбир, пипер или чили,

и вештачки ароми и бои.

Значи, ништо што само по себе е „отровно“, но секако ништо ни приближно до вистински оброк. Правта има многу мала хранлива вредност и спаѓа во високо преработена храна.


Брзи, но мрсни

Повеќето нудли се сушат со пржење во масло на висока температура – побрзо и поевтино, но на овој начин тие апсорбираат многу маснотии. Покрај тоа, процесот може да создаде и соединенија како што е акриламид, кои се поврзани со можни штетни ефекти ако се консумираат често.

Исто така, постојат и такви што се сушат со топол воздух (без масло), кои се нутритивно поповолни, но се поретки и поскапи.


Колку се всушност нездрави?

Нудлите не се отровни, но не се ниту храна за секој ден. Најчестите проблеми се:

премногу сол (често повеќе од половина од дневниот внес во една порција),

заситени масти од масло,

недостаток на влакна, витамини и протеини,

многу адитиви и конзерванси.

Со други зборови, брзо ве заситуваат, но не ве нахрануваат.


А што е со мононатриум глутаминат?

Мононатриум глутаминат (MSG) е засилувач на вкус кој создава умами – тој петти вкус што ве тера да јадете повеќе. Се наоѓа во доматите, сирењето и печурките, но индустрискиот „MSG“ се додава во речиси сите инстант оброци.

Повеќето истражувања велат дека е безбеден во нормални количини, иако може да предизвика главоболки или црвенило кај некои луѓе ако се зема прекумерно. Значи – не е страшен, но не е ниту зачин што го сакате на вашата чинија секој ден.


Не секој ден

Инстант нудлите се тука кога немате време или желба да готвите, и тие се „непобедливи“ во тој поглед.

Но, ако станат навика, тие можат да придонесат за висок крвен притисок, дехидратација, проблеми со варењето и прекумерна тежина.