„Јас сум гастроентеролог од Харвард и, луѓе, јадете ги овие евтини намирници ако сакате цревата да ви бидат здрави“: Еден зеленчук се издвојува како природен пребиотик

Точка

30/10/2025

13:06

4.666

Големина на фонт

а а а

Здравјето на цревата ја формира основата на целокупното здравје на нашето тело. Кога доаѓа до нарушување на цревната флора, последиците можат да се манифестираат преку хронични воспаленија и разни болести кои значително го намалуваат квалитетот на животот.

Токму затоа, гастроентеролог со образование од Харвард, д-р Саураб Сети, споделил список на најдобрите намирници кои ја зајакнуваат цревната микробиота.

Гастроентерологот истакнува дека станува збор за намирници кои се богати со хранливи материи и кои го поттикнуваат растот на корисните бактерии, со што придонесуваат за подобра општа состојба на организмот, пишува „Times of India“. Цревата ќе функционираат непречено, а вие нема да имате потреба од пробиотици од аптека. Доволно е да одите до градината (ако ја имате) или до најблискиот пазар или маркет.

Лук


Освен што им дава богат вкус на јадењата, лукот е моќен природен пребиотик. Содржи инулин, вид влакна кои ги хранат добрите цревни бактерии. Редовната консумација на лук помага во намалување на воспаленијата, ја зајакнува имунолошката одбрана и го намалува ризикот од многу болести. Најдобро е да се додава во готвени јадења, сосови, преливи за салата или да се јаде суров. Дури едно до две чешниња дневно можат да донесат видливи придобивки.

Црн кромид

Кромидот е едноставен и ефикасен начин за зголемување на внесот на пребиотици. Богат е со фруктолигосахариди, влакна кои го поттикнуваат растот на корисните бактерии. Редовната консумација придонесува за подобра дигестија, посилен имунитет и регулирање на холестеролот. Пребиотичките својства на кромидот остануваат активни и во суров и во готвен облик, а најмногу се наоѓаат во надворешните слоеви.

Праз

Со поблаг вкус од кромидот и лукот, празот е уште еден одличен извор на инулин. Помага за здравјето на срцето, го зајакнува имунитетот и ја подобрува дигестијата. Најмногу пребиотици се наоѓаат во белиот и светлозелениот дел од стеблото. Се препорачува да се консумира барем два пати неделно, во супи, чорби, омлети или јадења од вок.

Шпаргли


Шпарглите исто така се богати со инулин — пребиотичко влакно кое го поттикнува размножувањето на корисните бактерии во цревата. Освен што ја подобруваат дигестијата, го поддржуваат природното прочистување на организмот. Најздрави се свежи, особено во пролет, кога се во сезона.

Зеленкасти банани

Иако може да звучи необично, бананите се најбогати со пребиотици додека се уште зеленкасти, пред целосно да созреат. Тие содржат отпорен скроб кој ги храни корисните бактерии во цревата. Зеленкавите банани ја подобруваат дигестијата, спречуваат запек и помагаат во регулирање на шеќерот во крвта. Можат да се јадат сурови, да се додаваат во смути или да се готват.

Корен од цикорија

Коренот од цикорија често се користи како замена за кафе, а содржи до 65% инулин по тежина. Го поттикнува растот на добрите бактерии, ја подобрува дигестијата и го поддржува работата на црниот дроб. Може да се додава во кафе, смути или тесто за леб, но се препорачува да се започне со помали количини поради можни дигестивни проблеми.

Овес


Овесот е еден од најдобрите избори за појадок и за здрав дигестивен систем. Содржи бета-глукан и отпорен скроб, влакна кои ги хранат корисните бактерии и го продолжуваат чувството на ситост. Освен што помага во регулирање на холестеролот, овесот придонесува и за стабилно ниво на шеќер во крвта. Најдобро е да се избира цели или мелени овесни снегулки и да се приготвуваат како каша или смути.

Јаболка

Јаболката се богати со пектин, растворливо влакно со пребиотско дејство. Редовната консумација го поттикнува растот на корисните бактерии, го намалува воспалението и придонесува за здравјето на дигестивниот систем. Бидејќи најмногу влакна се наоѓаат во кората, најдобро е да се јадат неогулени, но добро измиени.

Јачмен


Благодарение на бета-глуканот, јачменот е уште една житарка која позитивно делува на цревниот микробиом. Помага во регулирање на холестеролот и шеќерот во крвта, како и во одржување на долготрајно чувство на ситост. Се препорачува употреба на јачмен со лушпа, бидејќи содржи повеќе влакна, и тоа во супи, чорби или како замена за ориз.