Најстариот ресторан во светот е отворен во Мадрид пред 300 години – никогаш не престанал да работи и денес е омилено место на гурманите

Точка

30/10/2025

21:06

1.165

Големина на фонт

а а а

Во срцето на историскиот кварт „Аустријас“ во Мадрид, само неколку чекори од „Плаза Мајор“, се наоѓа најстариот непрекинато отворен ресторан на светот – „Sobrino de Botin“, познат едноставно како „Botin“.

Ресторанот „Botin“ бил основан во 1725 година од францускиот готвач Жан Ботин, и од тогаш овој легендарен локал успеал да ја задржи суштината на традиционалната шпанска кујна.

Вклучен во „Гинисовата книга на рекорди“, „Botin“ првично започнал како гостилница во која патниците можеле сами да си подготвуваат месо купено на блиските пазари. Со текот на времето, се развил во вистински ресторан, но неговиот дух останал недопрен.

Од 1930 година, ресторанот е во сопственост на семејството Гонзалес, кое внимателно ја чува неговата автентичност — вклучувајќи ја и оригиналната печка на дрва што е во постојана употреба уште од основањето. Таа печка, вистинската душа на ресторанот, била сведок на безброј приказни и спомени.

Вкус на векови стара традиција

Кујната на „Botin“ останува верна на класичните кастилијански рецепти. Нивниот најпознат специјалитет е печено прасе — „cochinillo asado“, еден од симболите на шпанската гастрономија.

Прасињата, најчесто од регионот Сеговија, се печат полека во печката на дрва додека кожата не стане крцкава, а месото остане меко и сочно. Овој деликатес го пофалил и славниот писател Ернест Хемингвеј, кој го спомнал ресторанот и во својот роман „И сонцето изгрева“ од 1926 година.

Уште едно препознатливо јадење е печеното јагне („lechazo“), исто така приготвено во истата, повеќе од три века стара печка. Резултатот е богато и ароматично месо кое се топи во устата.

Јадења што не се забораваат

Меѓу другите традиционални специјалитети на „Botin“ се супата од лук со јајце, лигњи во црн сос и школки приготвени во сос од кромид, бело вино и „pimentón“ (шпанска слатка пиперка).

Посебно популарни се и „huevos con morcilla“ — кајгана со шпанска крвавица, која се служи со пржен компир, како и „callos a la madrileña“, зачинет гулаш од шкембиња, типичен за традиционалната мадридска кујна.

По оброкот, многумина се одлучуваат за куќниот десерт – „Tarta Botin“. Овој декадентен колач се состои од воздушест бел шлаг (bezea), мек бисквит и свиленкаст крем, создавајќи совршено слатко завршување на оброкот. Рецептот се пренесува од генерација на генерација и останува едно од најнарачуваните јадења на менито.

Место што дише историја

„Botin“ се простира на четири ката, од кои секој има свој неповторлив шарм и атмосфера. Подрумот го задржал оригиналниот ѕид од тула и нуди интимна, топла атмосфера, додека другите простории — како трпезариите „Castilla“ и „Felipe IV“ — се украсени со традиционални плочки и старински мебел што ги враќа гостите во далечното минато.

Ресторанот низ годините бил домаќин на бројни светски познати личности — меѓу нив писателите Труман Капоте, Ф. Скот Фицџералд и Греам Грин; шпанското кралско семејство; кралот Хусеин од Јордан; Џеки Кенеди; како и современи ѕвезди како Квентин Тарантино, Хенри Кисинџер, Антонио Бандерас, Мајкл Даглас и Кетрин Зита-Џонс, пишува „Conde Nast Traveler“.

300 години вкус и традиција

„Botin“ е вистински симбол на традиционалната мадридска кујна. По повод својот 300-годишен јубилеј, ресторанот претстави специјално мени, книга на гости и сертификати што се доделуваат во текот на целата година.

Посетата на „Botin“ е многу повеќе од обичен оброк — тоа е патување низ времето, жив доказ за вкусовите и историјата на градот кој, и по три века, не ја изгубил својата душа.