„Ова е најдобриот појадок којшто може да го консумирате – за цревата и мозокот, а не се каши“, тврди докторка

Макфакс

02/11/2025

13:21

2.150

Големина на фонт

а а а

Гастроентеролог од Флорида, д-р Каролина Сојка, советува дека луѓето треба особено внимание да обрнат на тоа што јадат за појадок затоа што правилно избалансираниот утрински оброк може да ја поттикне работата на цревата и да го постави темпото за целиот ден.

Појадок кој ја чува цревната микробиоза

Докторка сертифицирана за медицински установи споделила пример за појадок којшто го смета за најкорисен за здравјето на цревата.

Како што објаснува, сѐ се сведува на правилната комбинација на неколку едноставни, но хранливи намирници.


Меѓу намирниците таа особено го истакнува кефирот (или јогуртот без шеќер), јајцата, овошјето, зеленчукот, лебот од кисело тесто и сирење.

„Јајцата и кефирот се одличен начин да внесете комплетни протеини, како и корисни пробиотици кои можат значајно да ја подобрат разновидноста на цревната микробиоза“, објаснува докторката.

Зошто кефирот е толку корисен?

Според нејзините зборови, кефирот ги храни добрите бактерии во нашиот организам и претставува природен извор за пробиотици, што го прави едноставен начин да се зголеми цревната флора без потреба од суплементи.

Научниците истражувања потврдуваат дека кефирот го поддржува здравјето на цревата и мозокот. Тоа детално е опишано во извештаите објавени во Националната медицинска библиотека на 30 јуни 2023 година.

Јајца – енергетска бомба за денот

Јајцата, како што вели докторката, се вистинска нутритивна ризница – богати со протеини, омега-3 масни киселини, како и витамини Б и Д.

„Консумирањето јајца наутро обезбедува стабилен извор на енергија и помага денот да го започнете на правилен начин“, истакнува докторката.


Со креативен пристап до здрав појадок

Сојка советува овие намирници да ги комбинирате со шарено овошје и зеленчук затоа што придонесуваат во внесот на растителни влакна и антиоксиданти.

„Бидете креативни – додадете ги во смути или во омлет“, препорачува таа.

Исто така таа ја истакнува важноста на внесување на други ферментирани производи, како јогурт, свежо сирење и леб од кисело тесто, кои придонесуваат во рамнотежата на цревната флора.