Шепите се една од асоцијациите на постарите генерации за Нова година и семејството собрано по богат ручек, бидејќи беа меѓу омилените домашни слатки во Југославија, но ниту денес не се заборавени.
Нивниот препознатлив облик веднаш враќа во детството, а ако го погодите мирисот и вкусот како вашата баба, ве очекуваат слатки залаци за паметење. За среќа, постојат многу зачувани рецепти, а во продолжение еден од наједноставните.
Состојки:
1 чаша свинска маст (околу 200 мл)
2,5 чаши брашно
1/2 кесичка прашок за печиво
1 чаша шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
2 јајца
2 чаши мелени ореви
малку рендана кора од лимон
цимет на врв од нож
шеќер во прав по потреба
многу малку масло за подмачкување на калапите.
Подготовка:
Со миксер, изматете ја маста со шеќер и ванилиниот шеќер, потоа додадете ги јајцата и матете додека не се соедини.
Додадете ги мелените ореви, па матете минута-две, а потоа додадете го брашното претходно измешано со прашок за печиво. Мешајте додека смесата да стане хомогена, па ставете во фрижидер половина час.
Наполнете ги калапите со оваа смеса, кои претходно треба да се подмачкаат со масло, но многу малку.
Печете во рерна претходно загреана на 180 степени, околу 20 минути.
Оставете ги да отстојат во калапот неколку минути, а додека шепите сè уште се топли, извалкајте ги во шеќер во прав.







