Овој заборавен напиток ги чисти цревата како рака и ја враќа енергијата: Пијте го секој ден, подобар е дури и од пробиотиците

Точка

22/12/2025

12:16

1.341

Големина на фонт

а а а

Во еден од оние моменти кога ќе помислите „што сум пропуштил?“, некако секогаш ве погодува веста дека старите навики можеби имаат повеќе смисла од модерните трендови.

 Истото е и со пијалокот што го користеле нашите предци – тоа е кефирот. Често се смета за скромен, донекаде незабележлив, додека комбухата и другите пијалоци добија внимание. Можеби е време да се врати на вистинското место?

Што е кефир и како влијае на цревата?


Тоа е ферментиран млечен производ (или варијанта на база на вода за оние кои избегнуваат млечни производи) кој содржи значително поголем број микроорганизми отколку, на пример, обичниот јогурт. Кога жаргонот вели „добри бактерии“, мислат токму тоа – оние бактерии кои помагаат на цревата, варењето и општото чувство на благосостојба.

Дали некогаш сте забележале како вашите црева работат како часовник кога јадете ферментиран или јогуртен производ? Истражувањата покажуваат дека рамнотежата на цревната флора има врска не само со варењето, туку и со спиењето, расположението, па дури и суптилните „сигнали“ што телото ги испраќа кога микробиомот е исфрлен од рамнотежа.

Како да го пиете кефирот?


Обидете се да пиете 100-200 мл кефир дневно. Ако го пиете на празен стомак – толку подобро за цревата. Ако е ужина по оброк – може да ви помогне да се чувствувате посити и позадоволни.

Многу важно: проверете ја декларацијата кога го купувате – некои брендови додаваат шеќери или згуснувачи, што ја намалува природната вредност на пијалокот.

Подобрите црева не секогаш се должат на некоја спектакуларна „суперхрана“ со илјада состојки. Понекогаш тајната е едноставна напивка што е таму цело време – ние само ја превидувавме.

Ако сè уште не сте – дајте му шанса на кефирот.