Шпанците тестираат ново правило: Аут се изведува без контакт на топката со судијата

Се очекува правилото да ја забрза играта и да ги направи натпреварите подинамични, а во Суперкупот меѓу Реал и Барселона имаше и неколку вакви акции во кои кошаркарите ја искористија шансата да реализираат контри. Правилото важи 38 минути, односно нема да функционира во последните две минути од средбите.