Колку би заработиле доколку сте вложеле 1.000 долари во Кока-Кола кога тоа го направил милијардерот Ворен Бафет?

Супермен

28/03/2023

22:02

10.995

Големина на фонт

а а а

Со децении, гигантот во производство на пијалаци „Кока-Кола“ е главниот холдинг во „Баркшир хатавеј“ компанијата со која раководи популарниот инвеститор Ворен Бафет.

„Benzinga“ направила осврт на првото купување на акции на Бафет во „Кока-Кола“ и како би поминале инвеститорите доколку вложеле заедно со него.

Во 1988 година Бафет и „Баркшир хатавеј“ направиле сензација со купување на акции во „Кока-Кола“. До крајот на годината „Баркшир хатавеј“ имал вкупно 14.172.500 акции по просечна цена од 41,81 долари.


Во годишното писмо од таа година Бафет, за кој се вели дека пие по пет лименки Кока-Кола или по четири дневно, се осврнал на куповните акции на оваа компанија, пренесува „Инвеститор“.

„Во 1988 година извршивме голем куповен федерален хипотекарен кредит за недвижнини на пдф и Кока-Кола. Очекуваме дека годинава овие хартии од вредност ќе траат долго време. Всушност, кога поседуваме делови на извонредни компании со извонреден менаџмент, нашата веројатност на траење е – засекогаш“, изјавил Бафет.

Компанијата сега поседува 400 милиони акции на „Кока-Кола“, што прави околу 8,5 отсто од нејзиното портфолио. „Баркшир хатавеј“ поседува околу 9 отсто од акциите на „Кока-Кола“.

Вложување на 1.000 долари во „Кока-Кола“: Големото обложување на Бафет во 1988 година означило дека е една од најголемите работи за некое јавно претпријатие на легендарен инвеститор.

Доколку како инвеститор би вложиле акции во „Кока-Кола“ по иста цена и кога „Баркшир хатавеј“ ги купил акциите, денес би можеле да бидете пријатно наградени.

Вложување од 1.000 долари во тоа време можело да купи 23,92 акции во „Кока-Кола“. Акциите во „Кока-Кола“ се поделиле. Поделбата на акциите би ја претворила инвестицијата од 1.000 долари во 382,72 акции.


Денес инвестицијата од 1.000 долари би вредела 23,31 илјади долари, врз основа на цените од 60.95 долари во време на пишување на текстот, не вклучувајќи ги дивидендите.

Инвестицијата би се зголемила за неверојатни 2.232,7 отсто во поседување на 33 години, што претставува просечен годишен придонес од 67,7 отсто.

Нема секоја инвестиција на Бафет да биде победничка во оваа мера, но легендарниот инвеститор докажал дека многу од најголемите акции во „Баркшир хатавеј“ оствариле добар поврат на вложување кога се тука со години.

„Баркшир хатавеј“ ќе продолжи да ја зголемува својата „Кока-Кола“ позиција во наредните години, како што било најавено претходно.


Спонзорирани линкови

Маркетинг
назад до tocka.com.mk