Сè што сте сакале да знаете за брокулата: Моќен антиоксиданс, чистач на холестерол и заштитник на имунитетот, срцето и коските

Точка

28/01/2025

19:29

1.621

Големина на фонт

а а а

Сакајте го или мразете го, но не може да се негира дека зеленчукот има бројни придобивки.

И ако барате зеленчук кој дава најмногу хранлива вредност во секој залак - тешко е да се победи брокулата. Ви откриваме се што треба да знаете за овој моќен зеленчук кој многумина го нарекуваат суперхрана.

Овој зеленчук не е непознат за чиниите. Дури и ако не уживате во вкусот на брокулата, веројатно можете да го препознаете зеленото стебленце и цветната глава. Овој зеленчук потекнува од Медитеранот и првично се одгледувал во Италија. Овој крстовиден зеленчук го дели своето потекло со други цветни растенија, вклучувајќи зелка, карфиол, бриселска зелка и кељ.

Слично на другите зеленчуци, брокулата е богата со вода и има низок степен на калории. Така, можете да јадете колку што сакате и да го контролирате бројот на калории. На пример, 1 чаша сечкана брокула има околу 30 калории, 68 грама (g) вода и 1,8 g влакна.


Брокулата е исто така одличен извор на витамини и минерали. Една чаша сечкана брокула содржи околу 69 mg витамин Ц, 77 микрограми витамин К и 49 mcg фолати.

Помага во борбата против ракот

Ракот се јавува кога малигните клетки се развиваат и се шират низ телото. Иако модерната медицина помага да се убијат клетките на ракот, не го потценувајте потенцијалот на брокулата во борбата против ракот. Овој зеленчук може да помогне да се намали ризикот од одредени видови на рак, како што се ракот на белите дробови, желудникот и ракот на дебелото црево.

Ова се должи на соединението во брокулата наречено изотиоцијанати, кое помага да се намали воспалението. Хроничното воспаление може да предизвика промени во вашата ДНК и да го зголеми ризикот од рак.


Помага за здравјето на коските

Витаминот К му помага на вашето тело да го апсорбира калциумот, а недостатокот го зголемува ризикот од фрактури на коските. Бидејќи брокулата содржи голема количина на витамин К, постои врска помеѓу нејзината консумација и намалувањето на фрактурите. Брокулата содржи и калциум, кој е уште една суштинска хранлива материја за силни коски и заби.

Го намалува холестеролот

Вашиот лекар може да препорача лекови доколку сте се бореле да го намалите холестеролот во крвта. Но, со оглед на бројот на можни несакани ефекти на лековите, можеби ќе сакате да барате природни начини за решавање на овој проблем.

Брокулата е особено богата со растворливи влакна, тип на влакна за кои истражувањата сугерираат дека се најефективни за намалување на LDL („лошиот“) холестерол. Бидејќи здравото ниво на холестерол го намалува ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и висок крвен притисок, брокулата може да придонесе и за здравјето на срцето.


Го зајакнува имунитетот

Дали некогаш сте се запрашале како некои луѓе можат да ја поминат сезоната на настинка и грип без да киваат? Тајната може да биде посилниот имунолошки систем и нивната способност да се борат против болестите.

Ако сакате да го зајакнете вашиот имунолошки систем, брокулата е одличен зеленчук за оваа работа. Витаминот Ц во ова цветно растение може да му даде поттик што му е потребен на вашето тело за борба против инфекции. Како бонус, витаминот Ц помага во детоксикација на телото и отстранување на слободните радикали кои можат да доведат до артритис, брчки и макуларна дегенерација поврзана со возраста.

Помага при слабеење

Брокулата е исто така одлична храна за слабеење. Покрај тоа што е нискокалорична, оваа храна богата со растителни влакна може да ви помогне да останете сити подолго време и да спречите прејадување. Исто така, може да го подобри варењето и да помогне во ублажување на запек.


Но, можеби се прашувате, колку брокула треба да се конзумира за да се искористат здравствените придобивки? Ако не сте голем љубител на зеленчук, може да се згрозите од помислата да консумирате големи количини брокула секој ден. Добрата вест е дека не е потребно многу за да уживате во здравствените придобивки, особено затоа што на возрасните им требаат само околу 2,5 чаши варен зеленчук дневно (ќе ви треба малку поголема количина ако е сиров). Значи, ако јадете 1 шолја брокула дневно (без разлика дали е тоа со оброк или ужина), сте речиси на половина пат до исполнување на препорачаниот дневен внес на зеленчук за возрасни.

Иако брокулата има безброј здравствени придобивки, таа не е чудотворен зеленчук или лек за се. Не постои единствена храна која гарантира добро здравје. Други фактори исто така го одредуваат вашето целокупно здравје. Ова вклучува начин на живот и генетика. Значи, јадењето брокула не значи и вие никогаш нема да се разболите. И покрај тоа, вклучувањето на што е можно повеќе здрава храна во вашата исхрана може да игра улога во превенцијата на болеста.


Дали има некакви здравствени ризици од јадење брокула?

Ако земате лекови за разредување на крвта, разговарајте со вашиот лекар пред да додадете повеќе брокула во вашата исхрана. Брокулата содржи витамин К, кој помага во згрутчување на крвта. Затоа, конзумирањето големи количини на брокула може да ја намали ефикасноста на лековите против згрутчување, како што е варфарин (Coumadin). Ако вашиот лекар ви каже дека е во ред да јадете брокула, дознајте колку од зеленчукот можете безбедно да консумирате. Количината може да варира во зависност од поединецот, но општо земено, најдобро е да го одржувате вкупниот внес на витамин К релативно конзистентен од ден на ден.

Видови брокули и како тие се разликуваат една од друга

Кога одите во самопослуга, може да видите само еден вид брокула, во зависност од тоа каде живеете. Така, природно, можеби мислите дека ова е единствениот тип. Но, брокулата е многу повеќе од она што може да го видите во делот за производи.

Постојат два главни типа на брокула, а нивните разлики доаѓаат од времето кога се собираат. Калабриската брокула има дебело стебло и се собира по летото, кога температурите стануваат пониски. Изникнатата брокула може да се препознае по тенки стебленца. Обично се бере во зима.


Креативни совети за готвење и сервирање брокула дома

Пред да кажете дека брокулата е здодевна, разгледајте ги многуте начини за подготовка на овој зеленчук. Ако сакате да вклучите повеќе брокула во вашата исхрана, важно е да ги промените вашите рецепти; инаку ќе се изморите од зеленчук. За среќа, постојат тони рецепти за брокула - од сосови до салати до супи!

Нема проблем. Земете свежа брокула од продавницата и јадете ја како ужина. Додадете малку вкус - со хумус или домашен сос од јогурт.

Можете да јадете брокула неколку пати неделно и секој пат да ја подготвувате различно. Во тавата додадете маслиново масло и лук и пржете ја брокулата. На пареа или пржете додека не омекне и зачинете по вкус. Или за покрцкава алтернатива, печете ја брокулата во рерна.


Бидејќи брокулата е многу разновидна, можете да ја јадете со се. Ако сте на диета или внимавате на внесот на калории, додајте сирова брокула во салатите.

Исто така, прави совршен прилог. За вечера пржете, пареа или печете брокула и јадете ја со говедско, пилешко, свинско или тофу. Или комбинирајте го со друг зеленчук или скроб како ориз или компири. А ако надвор е ладно - подгответе пијалак од брокула.


Колку протеини има во брокулата?

Брокулата е извор на протеини. Во 1 чаша сирова сечкана брокула има околу 2,6 g протеини.

Дали брокулата е храна со малку јаглехидрати и малку калории?

Да! Брокулата е одличен извор на антиоксиданси и нутритивни состојки кои ќе ве снабдат со потребните витамини и минерали без да ја зголемите потрошувачката на калории или јаглехидрати.