Рускиот кардиолог Александар Мјасников тврди дека по 50-та година метаболизмот е побавен, а оваа храна го штити срцето и ги обновува крвните садови.
Доктор Мјасников редовно потсетува: исхраната треба да го поддржува телото, а не само да го задоволува вкусот. Ова особено важи за лицата над 50 години.
На оваа возраст, метаболизмот се забавува, а кардиоваскуларните ризици се зголемуваат. Докторот наведе храна што треба да се вклучи во дневната исхрана за да се одржи енергијата и виталноста.
Во емисијата „Доктор Мјасников“ на каналот „Русија 1“, познатиот кардиолог забележа дека најдобро е утрото да се започне со овесна каша. Важно е тие да бидат снегулки, а не каша од кесички. Оние кои сакаат слатки можат да додадат лажичка мед.
За ручек, подобро е да се даде предност на мрсна риба – скуша, харинга, лосос. Благодарение на омега-3 киселините, функцијата на срцето и мозокот се подобрува, а воспаленијата се намалуваат.
Меѓутоа храната треба правилно да се готви: да се пече или вари на пареа за да се зачуваат сите нејзини корисни својства. Варениот или свеж зеленчук – брокула, моркови, тиквички – одлично се комбинираат со риба. Можете да го зачините со маслиново масло, а оваа едноставна комбинација е многу здрава.
„Ако сакате да живеете долго, јадете риба“, советува Мјасников.
За вечера, Мјасников препорачува средномрсно свежо сирење, околу 5%. Идеална опција е свежо сирење со зелен зеленчук. За мекост, можете да додадете малку кефир или природен јогурт.
Ако сакате нешто благо, можете да додадете неколку бобинки или капка мед. Важно е да се запомни: вечерата треба да биде лесна, за да не се преоптовари варењето пред спиење.
„Свежото сирење е извор на бавно дејствувачки протеин казеин, кој ги поддржува мускулите навечер и ги зајакнува коските поради високата содржина на калциум“, објасни докторот.
Според Мјасников, овесната каша, рибата и свежото сирење извршуваат неколку задачи истовремено. Тие го поддржуваат здравјето на срцето и крвните садови, ја одржуваат мускулната маса и цврстината на коските, го помагаат варењето и го стабилизираат нивото на шеќер во крвта, како и ја подобруваат функцијата на мозокот и ги забавуваат промените поврзани со стареењето.