Кога размислувате да консумирате замрзнат зеленчук којшто го чувате во замрзнувач – можеби реално го запоставувате.
Сепак, токму еден производ дошол во фокусот на готвачите и прехранбените експерти. Имено, тие тврдат дека во некои од случаите овој зеленчук е подобар да се консумира замрзнат отколку свеж.
Историјата на замрзнување грашок
Самиот процес на замрзнување на зеленчукот датира од 1920-тите години, кога американскиот претприемач „Clarence Birdseye“ развил технологија за брзо замрзнување, инспириран од методите на ескимите. Токму грашокот бил меѓу првите комерцијални производи кои масовно го замрзнувале.

Зошто експертите препорачуваат замрзнат грашок
Експертите и готвачите истакнуваат неколку клучни предности:
Замрзнатиот грашок го задржува исклучително слаткиот вкус и добрата текстура, додека пак свежиот може брзо да го изгуби квалитетот. Практичност: Веќе е исчистен и подготвен за јадење, заштедува време во кујната. Долготраен: Додека свежиот грашок мора брзо да се употреби, замрзнатиот го чува квалитетот и може да почека.
Готвачката Антеа вели дека навистина бира замрзнат грашок затоа што не само што е полесен и попрактичен за обработка туку свежиот може да има непријатна текстура.
Слично вели и креаторката на рецепти Грејс Бјанко:
„Свежиот грашок може да ја изгуби природната сладоста и да стане скробест доколку не се изеде брзо. Замрзнатиот грашок ја задржува слаткоста и подобрата текстура благодарение на брзото замрзнување на врвот од зрелоста“.
Како тоа да го примените во кујната
Замрзнатиот грашок е многу сестран: Може да се додаде во варива, супи, рижото, тестенини, како прилог со путер или маслиново масло, а може да се додаде и во ладни јадења како француската салата.

Еден познат готвач, Дан Пелоси, секогаш има залихи на замрзнат грашок затоа што се одмрзнува многу брзо и речиси и не мора да го варите многу долго.
Заклучок:
Доколку бирате меѓу свеж и замрзнат грашок – експертите се согласни: замрзнатиот често дава подобар вкус, подобра текстура и поголема практичност. Секако, свежиот зеленчук има свои предности, но во случајот со грашокот, замрзнатиот често е подобар сојузник.
 
                                










