Појадокот често се нарекува најважниот оброк во денот, но изборот на храна со која го започнуваме утрото може значително да влијае на нивото на шеќер во крвта и на енергетското ниво во текот на денот.
Некои популарни појадоци, иако изгледаат привлечно и практично, всушност можат да предизвикаат нагли скокови на гликозата, што долгорочно може да има негативно влијание врз здравјето.
Зошто брзите житарки и белите печива не се добар избор
Иако многумина сметаат дека брзо подготвените житарки се здрави, најголем дел од нив содржат висок процент шеќер и рафинирани јаглехидрати.
Таквите производи предизвикуваат брз пораст на шеќерот во крвта и даваат краткотрајно чувство на енергија, но по кратко време доаѓа замор и чувство на глад.

Слично е и со лебот и печива направени од рафинирано бело брашно. Тие имаат висок гликемиски индекс – телото ги вари брзо, што доведува до нагло зголемување на нивото на шеќер и инсулин во крвта. Освен тоа, овие појадоци ретко содржат влакна и протеини, па не обезбедуваат долготрајна ситост.

Внимавајте и со овошјето
Овошјето само по себе е здрав избор, но соковите без влакна и оние со додаден шеќер можат исто така да предизвикаат нагли промени во гликозата. Дури и смути со премногу слатко овошје може да има сличен ефект – наместо стабилна енергија, ќе предизвика енергетски пад по кратко време.

Што да изберете наместо тоа
Наместо овие опции, нутриционистите препорачуваат појадок богат со протеини, здрави масти и влакна – на пример:
• јајца,
• јогурт со јаткасти плодови,
• овесна каша со свежо овошје,
• интегрален леб со авокадо.
Таквите оброци помагаат да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта и обезбедуваат постојана енергија во текот на целото утро – без нагли падови и желба за грицки.








