Сопственикот на „Amazon“ од 1998-та година на кандидатите за работа им ги поставува овие прашања

Супермен

27/02/2020

15:45

2.610

Големина на фонт

а а а

Во можноста за вработување во мултинационалната компанија „Amazon“, потенцијалните вработени мора да имаат специфични особини. Една од нив е можноста на подучување на своите работодавачи.

Начинот на кој што работниците се вработуваат во „Amazon“ отсекогаш бил во фокусот на размислување на Џеф Безос, директорот на „Amazon“, пренесуваат од „Bizlife".

„Се обидував да утврдам начин на кој што ќе ги вработувам работниците. Ако некогаш имате среќа да врабоувате луѓе тогаш бидете сигурни дека не вработувате само онакви кои што може да ги научите туку трудете се да вработите онакви луѓе кои што можат нешто да ве научат вас“ - рекол Безос.

Тој исто така нагласил дека е важно од вработените да правите добри лидери.

„Не можеш да бидеш во право цело време, но можеш да се потрудиш да бидеш почесто во право“.

Особините на вработените во „Amazon“ мора да се поклопуваат со 14 принципи на лидерство на компанијата, вклучувајќи и онакви кои што “целосно се во право“. Освен тоа, тие мора да бидат по малку радикални и бунтовни.


Трите водечки прашања кои Безос им ги поставува на вработените уште од 1998-та годна се следните:

- Дали ќе ѝ се восхитувате на оваа личност?
- Дали таа личност ќе го подигне нивото на ефикасноста на групата во која влегува?
- Со какви димензии таа личност би можела да биде суперѕвезда? 

Најважниот елемент за успех во „Amazon“ е стабилен принцип на вработување. 


Спонзорирани линкови

Маркетинг
назад до tocka.com.mk