Долговечните луѓе од Сардинија ја откриваат нивната тајна: Рецептот за совршениот „коктел“ од минерали и влакна кој секојдневно е на нивната трпеза

Точка

16/10/2025

20:25

1.832

Големина на фонт

а а а

Во оддалечен регион на Сардинија некогаш живеело семејство што се одликувало со неверојатна долговечност.

Според членовите на ова семејство, нивниот долг и здрав живот се должи на едноставен дневен ритуал - чинија густа, хранлива чорба што ја јаделе секој ден.

Оваа традиционална чорба, позната и како „минестроне за долговечност“, оттогаш е препознаена како едно од клучните јадења што придонесуваат за здравје, долг живот и силен имунитет. Особено е погодна за зимските месеци бидејќи го загрева телото и е богата со хранливи материи. Иако може да се подготви на многу начини, оригиналниот рецепт доаѓа од таканаречената Сина зона на Сардинија - регион познат по големиот број витални стогодишници.


„Тоа е јадење што се јаде секој ден за ручек во некои од најдолговечните семејства во светот“, се наведува во рецептот.

Главните состојки се грав и фрегула, вид мала пржена тестенина од гриз што е особено популарна во Сардинија. Супата се подготвува со разни видови зеленчук, обично сезонски, од градината.

Рецепт за супа за долговечност

Состојки:


• Грав, бакла (фава грав) и наут (натопени најмалку 8 часа однапред);

• Кромид, моркови, целер;

• Лук;

• Домати, компири, анасон;

• Свеж магдонос и босилек;

• Фрегула (или слична мала тестенина);

• Сол и бибер;

• Маслиново масло;

• По желба: рендано тврдо сирење и дополнителен сезонски зеленчук (зелка, брокула, тиквички, карфиол).

Подготовка:

Во голем сад, натопете го гравот, фава гравот и наутот најмалку осум часа пред готвење. Потоа исплакнете ги и добро исцедете ги.

Загрејте три лажици маслиново масло во голем сад. Додадете го исечканиот кромид, морковот и целерот. Крчкајте, мешајќи често, околу пет минути.

Додадете го ситно исечканиот лук и продолжете со готвењето уште 20 минути, мешајќи повремено.

Потоа додадете ги доматите, компирите, анасонот, свежиот магдонос и босилекот, како и претходно натопените наут и грав.

Налејте доволно вода за да ги покрие сите состојки за два до три сантиметри. Зголемете ја температурата додека не зоврие, потоа намалете ја и гответе непокриено околу час и половина, додека наутот и гравот не омекнат. Додадете повеќе вода доколку е потребно.


Кога гравот и наутот ќе се сварат, додадете ги тестенините, зачинете со сол и црн бибер. Ако супата се згусне, додадете повеќе вода.

Гответе додека тестенините не омекнат, околу 10 минути.

При сервирање, додадете по една лажица маслиново масло во секоја чинија и наросете со рендано сирење. По желба, можете да додадете и друг зеленчук во чорбата, како што се тиквички, брокула или зелка.