Овој човек се „заканува“ да го престигне Илон Маск по богатството: Неговата компанија за неколку месеци веројатно ќе вреди повеќе од „Apple“

Супермен

27/05/2024

12:29

10.206

Големина на фонт

а а а

Џенсен Хуанг, основач и извршен директор на „Nvidia“, е богат веќе околу три децении, но само во последните неколку месеци неговото богатство се искачи на ниво на БДП-то на една источноевропска земја.

Неговата компанија, основана во 1993 година во Калифорнија, произведува тип на хиперкомплексен микропроцесор кој некогаш беше во доменот на системите за видеоигри, но сега овозможува врвна технологија за вештачката интелигенција, со своите екстремни барања за компјутерска моќ.


„Nvidia“ вреди 2,6 трилиони долари - поголема е од две „Meta“ компании, три „Berkshire Hathaway“ или пет „ExxonMobil“. „Goldman Sachs“ ја нарече „најважната акција на планетата Земја“ поради нејзината централна положба во растечката AI индустрија, а компанијата веројатно ќе вреди повеќе од „Apple“ за неколку месеци.

Од петокот, Хуанг е 17-та најбогата личност во светот, со проценета вредност од 91 милијарда долари, според „Bloomberg“. Тоа е повеќе од двојно од она што вредеше на Божиќ пред половина година. Со ова темпо, Хуанг – чиј јавен имиџ е далеку од блескав – би можел да стане побогат од Илон Маск до 2025 година, а неговата компанија повредна од која било друга компанија во светот.


Вештачката интелигенција како технологија сè уште е прилично неизедначена. Хуанг, сепак, не се грижи многу за тоа, барем што се однесува до неговото лично богатство. AI софтверот бара огромна количина на процесорска моќ, без разлика колку се точни или погрешни одговорите кои ги даваат популарните четботови, а компанијата на Хуанг помалку или повеќе го турна пазарот во ќош во изработката на видови компјутерски чипови кои можат да го поднесат тоа. Дури и на најглупавата вештачка интелигенција ќе ѝ се потребни многу чипови „Nvidia“, кои се нарекуваат единици за графичка обработка.


Бидејќи меѓу толпата од Силиконската долина постои толку жестоко верување дека вештачката интелигенција еден ден ќе постигне натчовечка интелигенција, постои огромен поттик за речиси секоја технолошка компанија да ја направи оваа технологија основен дел од нивното делување. Сепак, бизнисот на Хуанг е денешен еквивалент на продажба на лопати за време на златната треска. Многу, ако не и повеќето компании кои се борат да бидат следната голема работа во вештачката интелигенција ќе пропаднат - а „Nvidia“ веќе долго ќе ги чува нивните пари.


Спонзорирани линкови

Маркетинг
назад до tocka.com.mk