Одбери категорија:

Љупка Гугучевска Филипоска: Во Бангладеш се чувствував како супер ѕвезда

Главниот град на Бангладеш, Дака, портпаролката на ДИК, Љупка Гугучевска Филипоска го посетила во август 2015 година како дел од тимот на ООН – Жени (UN Women) кој работел на зајакнување на капацитетите на најважните чинители во изборите и подигање на свесноста за учеството на жените во изборите.

Прочитај повеќе

Мирослав Пендароски: Неретко оној што насилствува друг и самиот е некому жртва

Најчести и најлесни жртви се токму оние деца што имаат предиспозиција за жртвена психологија: помалку сигурните, осамените, со ниска самодоверба, оние кои сметаат дека се помалку вредни и носат разни когнитивни искривувања за себеси (“не сум доволно добар”,”сигурно е до мене, јас нешто правам како што не треба”,”не вредам за ништо, јас сум промашување” и др.), деца кои не се адаптирани итн.

Прочитај повеќе

Надја Петровиќ: Визуелното изразување зборува за IQ-то

Уметноста е јазик со кој се обидува да допре длабоко до пријателите и луѓето низ пораки и творење на ликовни дела. Борбата на еден уметник е да се бори за права на луѓе, но и за општествените вредности низ својата уметност. До сега изложувала во повеќе светски градови како: Виена, Сан Диего, Венеција, Њујорк, а вие ќе имате можност да ја запознаете одблиску преку ова инетервју за Точка, Надја Петровиќ-сликарка.

Прочитај повеќе

Васил Зафирчев: Пирамидите сведочат за нераскинливата врска помеѓу човекот и универзумот

Предизвик за љубителите на нуркањето, предизвик на почитувачите на историјата, културата - Црвеното море и Египет. Овојпат на оваа посакувана дестинација патувате со Васил Зафирчев. Тој би се вратил повторно поради скриените тајни и убавини кои никогаш не можат докрај да се откријат, но и заради високо развиениот туризам, одличната понуда и топлината, срдечноста и гостопримливоста на египетскиот народ.

Прочитај повеќе

Един Хајдарпашиќ ве носи во бајковитиот Гитхорн

„Во живо е поубав отколку на репортажи и фотографии“ вели презентерот Един Хајдарпашиќ за местото нарекувано холандска Венеција. Соседите на кафе си одат во чамци, а автомобилите ги паркираат пред влезот во селото. Има преку 100 мостови кои го поврзуваат едниот и другиот дел. Куќичките и целиот амбиент потсетуваат на бајка, дури за неверување дека се уште постои недопрена природа од човечката рака која ако може се би претворила во бетон. Уживајте во бајката-реалност, низ која ќе ве води!

Прочитај повеќе

Васил Толевски: Македонија е исклучително податлива почва за сатира

Сатиричар не се станува, не се учи, туку се раѓа. Или имаш сенс за културна критика или си само некој партиски букач, пишувач на колумни, кој за сендвич и сок плука по наредба на некој политичка мивка, или партал- вели сатиричарот Васил Толевски. Роден е во Будимпешта (Унгарија). Дипломиран машински инжинер. Пишува афоризми, сатирични приказни хуморески и монодрами.

Прочитај повеќе

Татјана Алексиќ: Хипокризијата води кон дупло дно

Живееме во време кога да се постигне „успех“ или посакуваната цел, па и не се потребни памет, труд, време, а замислете ни пари, колку дволичност која постои каде и да се свртите. Хипокризијата може да ви помогне да си ги остварите сите ваши мечти, но на краток рок секако.. Прашањето е до кога? Додека не паднат маските? Да го оставиме успехот на страна, колку пријатели имате со кои можете без маски да разговарате?

Прочитај повеќе

Како да му помогнете на вашето дете да се адаптира во новата училишна средина?

„Нашата помош во адаптацијата треба да почне многу порано. Во градинките постојат програми кои се слични со училишните и преодот ќе биде лесен. Но, сепак и родителите треба да учестуваат во оваа помош со своите позитивни зборувања и однесувања кон школото и образованието“- вели доцент д-р Мирјана Јовановска Стојановска од МИТ Универзитетот, факултет за психологија.

Прочитај повеќе

Најчести сексуално преносливи болести и како да ги препознаете

Се намалува границата на започнување на сексуални односи кај младите. Со тоа се зголемува ризикот од различни сексуално преносливи болести. Можеби вие не сте менувале партери, но не знаете и со тој еден или една што сте биле или сте, претходно какво искуство имале и со што се' можете да се инфицирате.

Прочитај повеќе

Точка интервју: Телефоните во чанта, научете ги децата нешто корисно, интересно и уникатно!

Наталија Милорадовска е доктор по општа медицина, но не плашете се, во продолжение, за среќа, нема да читате од што може да заболат вашите деца.

Прочитај повеќе

Ева Нединковска: Овој одмор има посебно, интимно значење што ќе го задржам за себе

“Напорно станува во реалниот живот, кога треба успешно и брзо да жонглираш со обврските на работа, дома, потребите на детето и роковите”- вели Ева Нединковска за Точка, но затоа се тука одморите кои зближуваат и дозволуваат повеќе време за семејството и посветеност на детето. Таа вели дека покрај улогата на мајка, пред се е другар со нејзината ќерка Ена.

Прочитај повеќе

Милорад Цаиќ - Цајо: Летна авантура низ Азурниот брег

Една од урбаните скопски фаци, своевремено еден од организаторите на ноќниот живот во градот ве носи на прошетка низ Азурниот брег. Ни овојпат не можел да одолее да се забавува во дискотека, на што ќерка му негодувала, но тоа е Цајо.

Прочитај повеќе

Анѓела Јакимовска после изборот за Мис во Кина: Како да отслужив војска

„Поминав часови на аеродром сосема сама на друг континент, а откако бев пронајдена од страна одговорните, веднаш бев пратена да настапам на ревија во национален костум. Сета козметика, накит, чевли ми беа во куферот, а за среќа само националниот костум го носев во чантата“ - раскажува Анѓела Јакимовска нашата претставничка на изборот за Мис во Ченгду, Кина. Учествувале претставнички од 50 земји, а изборот се одржувал од 18-ти до 28-ми јули.

Прочитај повеќе

Џијан Емин: Спојот на технологијата и музиката нѝ омозможи цел свет да го слушне Охридското Езеро

Сите знаеме како изгледа Охридското езеро, но ретко кој од нас би можел да ги замисли звуците на нашиот македонски бисер како уникатно музичко дело.

Прочитај повеќе

„Ајде на кафе“...

“Раат кафето” веќе изумира, како што изумира раатот во секој од нас драги мои. Во овој термин лежи целата суштина на поимот кафе, не на прозиводот кафе!

Прочитај повеќе