Одбери категорија:

Сандра Атанасов, Македонка во Словенија: Приказна за еден остварен сон

Од секогаш сум сакала нешто повеќе, а тоа ми го понуди Словенија. Не само во образованието, туку и во сегашната работа и животот тука, во Копер, во еден систем кој нуди можности за добар живот, сигурност и напредок.

Прочитај повеќе

Јосифовска-Спасовска: За врсничкото насилство треба да зборуваме и заеднички да го решаваме

Децата и младите во Македонија уште од најрана возраст се соочени со физичко, вербално, психичко, социјално и сајбер-насилство. Сето ова може да се вброи во категоријата „булинг“, како што поновите генерации го нарекуваат врсничкото насилство. За да го зголеми интересот на јавноста за овој огромен проблем, „Макпетрол“ ја подготви и ја реализира општествено одговорната и едукативна кампања „Крени глас против врсничкото насилство“.

Прочитај повеќе

Мунавар Ахмед на првиот HR Weekend во рамки на Weekend Media Festival 2023: Како искусните тимови работат ефикасно, но и хумано?

Во рамки на 16-тиот Weekend Media Festival од 21 до 24 септември ќе се одржи првиот HR.Weekend фестивал наменет за сите професионaлци од областа на човечки ресурси, лидери за човечки потенцијал, работодавци и претставници на компании, како и сите заинтересирани за развој и примена на иновативни стратегии во управување со човечки ресурси.

Прочитај повеќе

Перица Голомеиќ од Рагуза Груп: Во ресторанската индустрија, доследноста е една од клучните ставки за успех

РАГУЗА ГРУП прославува 30 години постоење. Со богата историја, почнувајќи од скромни почетоци, рестораните во склоп на РАГУЗА ГРУП прераснуваат во исконски дестинации за прославување на најубавите моменти од животот. Посветеноста и напорната работа сите овие години се доказ за успешноста на угостителските објекти на Рагуза Груп.

Прочитај повеќе

8-Мартовски Точка специјал со Дијана Стојковска - мајка, сопруга и сопственичка на My Dealer: „Нека не ве демотивираат поразите - тие се животна лекција“

По повод 8 март, Меѓународниот ден на жената, ве запознаваме со Дијана Стојковска, сопственичка на „My Dealer“. Не случајно ја споделуваме со вас нејзината приказна токму на овој ден - Стојковска е симбол за храброст, упорност, посветеност и решителност.

Прочитај повеќе

Интервју со Рафаела Ортнер: Вистинската ESG стратегија не е што прави компанијата со парите кои ги создава, туку како компанијата ги создава парите

Американската Стопанска Комора во Северна Македонија (АмЧам), беше домаќин на конференција посветена на важноста на “ESG” критериумите (животна средина, општествени прашања и управување), истакнувајќи го нивното влијание во долгорочната одржливост на бизнисите. Конференцијата под мотото “Embracing ESG”, во организација на ја пренесе пораката дека ESG концептот се наметнува како суштински во креирањето на дополнителна вредност и развој на бизнисот, пристапот до свеж капитал и добрата репутацијата, но истовремено претставува и неопходност во управувањето со ризиците и држењето чекор со новите деловни трендови и регулативи.

Прочитај повеќе

Употребата на отпадот како интегрален дел од циркуларната економија може да ја намали неодржливата експлоатација на природните ресурси - Интервју со Бојана Станојевска Пецуровска од Центар за климатски промени

Добро познат факт за сите нас е дека дел од отпадот кој го произведуваат домаќинствата и индустријата може да се рециклира. Меѓутоа, рециклирањето претставува само една од можностите за справување со отпадот.

Прочитај повеќе

Интервју со Тодорка Сајкова - заврши Мовембер акцијата на Прилепска Пиварница

Прилепска Пиварница, како една од општествено одговорните компании во нашата земја, во месец ноември организираше хуманитарна акција по повод Мовембер. Во продолжение може да го проследите интервјуто со бренд менаџерката за пиво на Прилепска Пиварница, Тодорка Сајкова.

Прочитај повеќе


Точка интервју со Нина Неданоска од Шпаркасе Банка: „Штедењето за иднината е еден од клучните аспекти на финансиското здравје“

Стабилноста, довербата и долгорочната компонента се основните начела во работењето на Шпаркасе Банка која силно верува во себе и своите клиенти, гради партнерски однос, нуди финансиски можности и социјална инклузија преку своето редовно работeње и општествено одговорните проекти.

Прочитај повеќе

Жените во А1 Македонија - Ана Богдановска: Успехот ме мотивира, а задоволството е уште поголемо кога триумфот го прославуваме со тимот

Телекомуникацискиот сегмент се повеќе добива жени во своите редови. Оваа област некогаш привлечна и “резервирана” само за мажите , се повеќе станува привлечна и за жените кои ја освојуваат несомнено брзо и со голем квалитет. Една од нив е и Ана Богдановска од А1 Македонија со која разговараме за нејзините почетоци во кариерата како магистар за безжични и мобилни мрежи, искуствата и развојот во кариерата.

Прочитај повеќе

Лидија Петрушевска, регионален оперативен менаџер на обложувалниците Sport Life: Успешна жена во „машки спорт“

„Sport Life“ е рангирана меѓу најголемите 100 компании во земјава, воедно е домашна компанија со 20 годишна традиција на пазарот на игри на среќа, која брои над 900 вработени. Една од нив е и Лидија Петрушевска, мајка на три прекрасни деца, која живее и работи во Куманово, и е на позицијата регионален раководител во рамките на оперативниот сектор на компанијата. Вели дека ја сака својата работа поради нејзината динамичност, контактите со луѓето, но и поради поддршката на компанијата, која и дава сигурност и можност да го развива своето знаење преку стипендирањето на нејзините студии.

Прочитај повеќе

Интервју за Точка со Лиу Ганг - Скофилд, генерален менаџер на Huawei Consumer Business Group за Бугарија и Северна Македонија

„Мислам дека светот сѐ повеќе и повеќе е воден од „искуството“, а не од спецификациите. Се разбира, компјутерската моќ е основа за помоќно искуство, но не кажува сè. Има многу различни видови на купувачи и тоа го прави бизнисот интересен. Тешко е да се дефинира „просечниот“. Но, јас навистина верувам дека за сите нив искуството со одреден производ, како и искуството со цел екосистем, треба да остане во срцето на развојот на производот и позиционирањето на пазарот“, вели Лиу Ганг - Скофилд, генерален менаџер на Huawei Consumer Business Group за Бугарија и Северна Македонија.

Прочитај повеќе

„Ин маркетинг“: Социјалните мрежи навидум се едноставни, но колку повеќе ги проучувате доаѓате до информации клучни за бизнисот

Николета Синадинова и Ивана Бакрачевска веќе четири години заедно раскажуваат една успешна приказна на пазарот на маркетинг. И двете се основачи и сопственички на маркетинг агенцијата „Ин маркетинг“, која покрај тоа што ги нуди сите маркетинг услуги, особено е специјализирана за развој на бизнисите со користење на социјалните мрежи, кои се се помоќна алатка поради нивната масовна употреба.

Прочитај повеќе

Маријан Салзман ги открива трендовите за 2022 година

Една од најуспешните жени во светот на маркетингот, Маријан Салзман претстави 22 тренда за следната година.

Прочитај повеќе